ABCH Giurgiu a participat in perioada 29.06/01.07.2012 la a IV-a editie a Conferintei Nationale a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania

01.07.2012 14:00

 

 

Asociatia Bolnavilor de Cancer si Hepatita Giurgiu, a participat in perioada 29.06/01.07.2012 la a IV-a editie a Conferintei Nationale a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, organism la care ABCH Giurgiu, este membru.

 
 

Membrii Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania  (FABC), si ai altor asociatii din tara, reprezentand pacienti cu cancer, copii si adulti, s-au intrunit, in perioada 29.06/01.07.2012, in Poiana Brasov, AnaHotels, la a IV a editie a Conferintei Nationale FABC, conferinta ce a avut ca scop lamurirea unor probleme grave cu care pacientii cu cancer se confrunta: lipsa tratamentelor uzuale, accesul la monitorizare, la investigatii, etc.

Pe langa pacienti, la Conferinta au participat medici oncologi, medici hematologi, psihologi, , precum si alte asociatii invitate, pe diferite patologii, iar cei responsabili de sanatatea noastra, Ministrul Sanatatii si Presedintele CNAS, dupa cum ne-au obisnuit in ultima vreme, nu au raspuns invitatiei, dovada nepasarii si a iresponsabilitatii.

 S-a constatat, cu durere si teama, ca programul de oncologie este in continuare subfinantat,  pacientii oncologici fiind condamnati la MOARTE cu cinism.

Nu s-a luat nici cea mai mica masura de protejare a acestora, prin accesul, firesc si legal, la tratament, la investigatii, la monitorizare, la evaluare periodica, la asigurarea continuitatii tratamentului, astfel cei peste 98000 de pacienti in tratament, au fost trimisi direct in fata ,,plutonului de executie”, cum se poate numi deja sistemul de sanatate publica din Romania. Mai mult, pacientii care nu mai raspund terapiilor conventionale si carora li se recomanda terapii inovatoare, sunt pusi de catre CNAS pe o lista a mortii, numita de aceasta, ,,lista de asteptare”.

Bugetul alocat acestei patologii este foarte mic fata de nevoile reale, iar medicii sunt pusi in fata unor situatii imposibile de a-si tine in viata pacientii, in conditiile in care medicamentele necesare schemelor de tratament au disparut de pe piata romaneasca.

Accesul la tratament a devenit din ce în ce mai dificil din cauza eternei ,,lipse a fondurilor”. În timp ce în alte state europene durata medie de viață a populației crește, în România este mai mica cu 5 ani fata de media europeana si tot mai mulți oameni mor din lipsă de medicamente sau pentru că nu își permit să cumpere tratamentele recomandate de medici.

Trăim o adevărată tragedie. Accesul limitat la medicamente nu face decât să îngreuneze și mai mult situaţia bolnavilor oncologici din România şi în cele din urmă îi face să renunțe la tratament, deci renunţă la viaţă.

Actualul ministru al sănătății, la fel ca predecesorul său, cunoaște îndeaproape problemele sistemului. Ştie că există numeroşi pacienţi care nu îşi permit tratamentul prescris. La fel cum știe că, în ultimii ani, au dispărut din farmacii sute de medicamente ieftine care au fost înlocuite cu alternative mai scumpe sau cu nimic. Și cu toate acestea nimeni nu face nimic. Se vorbește despre creșterea accesului populației la tratamente medicale, dar toate guvernele de până acum au ramăs la stadiul de intenție, fără să adopte nicio măsură concretă de sprijin pentru populație.

De la începutul anului transmitem numeroase semnale de alarmă. Toate au rămas fără ecou. Autoritățile s-au arătat insensibile în fața disperării românilor care se văd lipsiți de un drept fundamendal: dreptul la viață.

În aceste condiții nu putem decât să ne aşteptăm la consecinţe extrem de grave din punct de vedere social.Guvernul Ponta va trebui să îşi asume înrăutăţirea stării de sănătate a populaţiei României. Dispariția din farmacii a multor medicamente ieftine va avea consecințe dezastruoase pentru categoriile sociale cele mai sensibile: bătrânii și copiii.

De asemenea, ca cetateni si pacienti europeni,vom apela si la institutiile europene, pentru a interveni imediat si radical in politica dezastruoasa a sistemului sanitar din Romania, politica ce a condamnat, in ultimii ani, mii de pacienti la moarte.

            Cerem public Premierului Romaniei, Victor Ponta, sa intervina si sa opreasca genocidul din sanatate, prin finantarea, cel putin la limita de avarie, a sistemului public de sanatate din Romania.

,,Am decis ca nu ne vom opri din proteste si actiuni radicale, decat atunci cand situatia noastra va intra pe un fagas de normalitate si vom fi prezenti, cu votul nostru, acolo si atunci cand se decide pentru noi, dar si la urne unde cu siguranta vom sanctiona drastic clasa politica”- a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC.

FABC  are in componenta 14 Asociatii regionale si nationale, avand membri peste 35000 de pacienti si apartinatori, si reprezinta interesele tuturor pacientilor cu cancer din Romania.