Asociatia Bolnavilor de Cancer si Hepatita Giurgiu, a marcat in 31 mai, „Ziua Mondiala fara Tutun”

31.05.2012 14:18

 

Asociatia Bolnavilor de Cancer si Hepatita Giurgiu, a marcat in 31 mai, „Ziua Mondiala fara Tutun”, zi care a oferit cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, demersurile forurilor internaţionale privind lupta împotriva răspândirii bolilor asociate consumului de tutun, precum şi cu privire la dreptul fiecăruia dintre noi de a trăi sănătos.
Campania anti-fumat a fost realizata in colaborare cu Directia de Sanatate Publica Giurgiu si Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania. Evenimentul a inceput la ora 10:00 cu un mars format din peste 200 de persoane, inarmate cu bannere, pliante si voci puternice care au tras un semnal de alarma in ceea ce priveste fumatul si efectele sale daunatoare.
Evenimentul s-a incheiat cu o conferinta, la care au luat parte medici, asistenti medicali, psihologi, profesori, reprezentanti ai institutiilor publice. Conferinta a beneficiat de participarea a peste 120 de persoane de toate varstele.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat această zi, “Ziua Mondială fără Tutun” în anul 1987 într-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra pericolul utilizării tutunului pentru societate, nu numai pentru fumători.
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), a sustinut in fiecare an aceasta initiativa mondiala, prin actiuni diverse, prin care atentiona populatia despre pericolul declansarii a mai multe forme de cancer datorate acestui viciu. In acest an, 2012, FABC Romania, a distribuit peste 12000 pliante informative, cu sprijinul tinerilor voluntari, cu privire la efectele fumatului asupra declansarii a mai multe forme de cancer. Această zi este marcată la nivelul national, in toate orasele unde FABC are membri, si anume: Bucuresti, Constanta, Brasov, Bistrita, Cluj, Timisoara, Suceava, Bacau, Giurgiu, Craiova.
În acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia din nou asupra efectelor nocive ale tutunului în rândul populaţiei, consumul de tutun fiind una dintre cauzele de deces care pot fi prevenite. Datele statistice legate de efectele fumatului sunt mai mult decât îngrijorătoare, în anul 2012, mai mult de cinci milioane de oameni vor deceda din cauza unei afecţiuni provocate de consumul de tutun: infarct, atac cerebral, cancer, afecţiuni pulmonare etc. Aceleaşi date sumbre arată că mai mult de 600.000 de persoane, dintre care peste 25 la sută copii, vor deceda din cauza expunerii la fumatul pasiv. Până în 2030, numărul total al deceselor provocate de consumul de tutun ar putea creşte la opt milioane de persoane anual.
Fumatul pasiv a devenit, de asemenea, un fenomen mondial. Oamenii, indiferent de ţară şi de cultură, sunt expuşi la fumul de tutun în fiecare zi, acasă, la locul de muncă, în mijloace de transport public, în baruri, restaurante, etc. S-a estimat că peste 50 la sută dintre copiii din întreaga lume sunt expuşi la fumatul pasiv, mai ales acasă. Consecinţele fumatului pasiv pe termen scurt în rândul tinerilor includ afecţiuni respiratorii şi non-respiratorii, dependenţă de nicotină şi riscuri asociate consumului de alte substanţe.
Consecinţele fumatului pasiv pe termen lung în rândul tinerilor sunt întărite de faptul că cei mai mulţi oameni tineri care fumează în mod regulat continuă să fumeze şi la maturitate.