Conferinta Nationala FABC , editia a III a (24-26.06.2011)

24.06.2011 14:20

 

Membrii Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), si ai altor asociatii din tara, PAVEL, SRC Cluj, reprezentand pacienti cu cancer, copii si adulti, s-au intrunit, in perioada 24/26.06.2011, in Poiana Brasov, AnaHotels, la a III a editie a Conferintei Nationale FABC, conferinta ce a avut ca scop lamurirea unor probleme grave cu care, pacientii cu cancer se confrunta: tratament, monitorizare, investigatii, incadrare in grad de handicap etc. Pe langa pacienti, la Conferinta au participat medici oncologi, medici hematologi, psihologi, reprezentanti ai ANPH, precum si alte asociatii invitate, pe diferite patologii, iar cei responsabili de sanatatea noastra, Ministrul Sanatatii si Presedintele CNAS, dupa cum ne-au obisnuit in ultima vreme, nu au raspuns invitatiei, dovada nepasarii si a iresponsabilitatii. S-a constatat, cu durere si teama, ca programul de oncologie este in continuare subfinantat, pacientii oncologici fiind condamnati la MOARTE cu cinism.

Nu s-a luat nici cea mai mica masura de protejare a acestora, prin accesul, firesc si legal, la tratament, la investigatii, la monitorizare, la evaluare periodica, la asigurarea continuitatii tratamentului, astfel cei peste 98000 de pacienti in tratament, au fost trimisi direct in fata ,,plutonului de executie”, cum se poate numi deja sistemul de sanatate publica din Romania. Mai mult, pacientii care nu mai raspund terapiilor conventionale si carora li se recomanda terapii inovatoare, sunt pusi de catre CNAS pe o lista a mortii, numita de aceasta, ,,lista de asteptare”. ,,Bugetul alocat acestei patologii este mai mic decat in 2010 (si acela insuficient) cu aproximativ 400 milioane lei, iar medicii sunt pusi in fata unor situatii imposibile, de a decide cine sa primeasca tratament si cine nu”, a afirmat Dr.Florin Bacanu, medic oncolog in Bucuresti. Executia bugetara pe anul 2010 a CNAS arata o economie de 9 %, in conditiile in care au murit pacienti de pe acea ,,lista a mortii”, asteptand sa intre in tratament.

 

 

De asemenea, medicii sunt amenintati de catre CNAS si CJAS-uri cu imputarea valorii medicamentelor recomandate de ei pacientilor, gasindu-le fel si fel de acuzatii. In alocutiunea sa, Prof.Univ.Dr.Florinel Badulescu, presedintele Societatii de Oncologie Medicala din Romania, a subliniat si a confirmat lipsa banilor din program, amenintarea doctorilor de catre CNAS cu privire la imputarea sumelor din prescriptiile facute de ei pentru pacienti, dumnealui fiind in situatia de a inapoia CNAS 50.000 lei, fiindca a indraznit sa prescrie tratament pacientilor internati, salvandu-le astfel viata. De aceea, FABC impreuna cu toate asociatiile de pacienti cu cancer din Romania, avand alaturi pe cei care mai vegheaza inca la sanatatea pacientilor, medicii oncologi,vor strange semnaturi de la pacienti si apartinatorii acestora, pentru a determina parlamentarii si guvernantii, sa aloce, conform recomandarilor facute de UE, un minim de 6% din PIB, sistemului public de sanatate. De asemenea, ca cetateni si pacienti europeni,vom apela si la institutiile europene, pentru a interveni imediat si radical in politica dezastruoasa a sistemului sanitar din Romania, politica ce a condamnat, in ultimii ani, mii de pacienti la moarte.

Cerem public Premierului Romaniei, Emil Boc, a ,,n”- a oara, sa intervina si sa opreasca genocidul din sanatate, prin finantarea, cel putin la limita de avarie, a sistemului public de sanatate din Romania. ,,Am decis ca nu ne vom opri din proteste si actiuni radicale, decat atunci cand situatia noastra va intra pe un fagas de normalitate si vom fi prezenti, cu votul nostru, acolo si atunci cand se decide pentru noi” – a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC. FABC are in componenta 12 Asociatii regionale si nationale, avand membri peste 32000 de pacienti si apartinatori, si reprezinta interesele tuturor pacientilor cu cancer din Romania. Biroul de presa al FABC.