Participarea ABCH Giurgiu la "Conferinta Nationala FABC – Editia a – V – a"

21.06.2013 12:00

Membrii Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania  (FABC) si ai altor asociatii  ale pacientilor din intreaga tara, reprezentand pacienti cu cancer, copii si adulti, s-au intrunit, in perioada 21-23.06.2013, in Poiana Brasov, pentru Conferinta Nationala FABC, editia a V-a.

Tema principala a conferintei a fost “Medicina personalizata in oncologie – diferente mici, beneficii mari”, scopul fiind cresterea nivelului de informare si educare asupra oportunitatilor aduse de noile terapii dezvoltate in ultimii ani pe plan mondial.

Medicina de astazi nu seamana cu medicina de ieri, dupa cum medicina de maine va fi diferita de cea de astazi. Presiunile asupra sistemelor de sanatate sunt din ce in ce mai mari: criza demografica, criza financiara, criza personalului medical si incetinirea vitezei cu care apar noi medicamente. Toate acestea vor duce la transformarea fundamentala a asistentei medicale.

“Progresele din ultimii ani, in domeniul oncologiei, au fost extraordinare. Atat ca mod de intelegere a bolilor maligne, cat si din punctul de vedere al tratamentului. Numai ca, din pacate, pacientii romani nu au acces la aceste molecule moderne, printre care si cateva medicamente personalizate, din cauza faptului ca lista medicamentelor compensate nu a fost actualizata de 5 ani de zile”, a spus domnul Cezar Irimia, presedinte al FABC.

Prezent la conferinta FABC, dr. Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că “așa cum am promis, lista medicamentelor compensate va fi actualizată în această vară. În același timp, obiectivul nostru este reformarea actualului program national de oncologie. De fapt, nu este un program national cu adevarat, ci putem vorbi doar despre o activitate nationala de chimioterapie. Un program national presupune mult mai multe lucruri”.

Cancerul nu mai este o singura boala. Cancerul difera de la un om la altul si trebuie abordat personalizat, pe profilul fiecarui pacient. Medicina personalizata poate fi definita pe scurt prin: tratamentul potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit.

Daca s-ar adopta pe scara larga principiile medicinei personalizate, bazata pe intelegerea  si integrarea informatiei genetice, atunci:

 -  am beneficia de o medicina preventiva, nu de una reactiva, cum se intampla acum, cand majoritatea demersurilor medicale au loc dupa ce a intervenit boala

 -  tratamentul optim ar fi mult mai bine selectat si s-ar reduce prescrierea medicamentelor de tipul incercare-eroare

 -  cunoscand profilul genetic al pacientului, medicamentele ar fi mai sigure in administrare, datorita evitarii efectelor adverse

 -  in consecinta, ar creste aderenta la tratament a pacientilor si ar creste calitatea vietii

 -  s-ar controla mult mai bine costurile in sistemul sanitar, prin evitarea folosirii de medicamente scumpe in acele cazuri despre care se stie ca nu vor raspunde

 -  unele medicamente, care nu au ajuns pe piata din cauza unor studii clinice negative sau care au fost retrase de pe piata, ar putea avea sansa la o noua viata, descoperindu-se doar acel segment de populatie, bine definit din punct de vedere molecular, care beneficiaza de pe urma acelui tratament

            Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania sustine nevoia infiintarii, alaturi de   celelalte comisii de specialitate din Ministerul Sanatatii, a unei comisii de medicina personalizata – medicina viitorului, care sa elaboreze, in stransa colaborare cu celelalte comisii de specialitate si cu reprezentantii pacientilor, strategiile de viitor pentru adaptarea sistemului medical romanesc la provocarile medicinei personalizate. Modelul este deja aplicat cu succes in Statele Unite ale Americii.

 Pe langa pacienti, la Conferinta au participat medici oncologi, medici hematologi, psihologi, precum si alte asociatii invitate, pe diferite patologii.

FABC  are in componenta 16 asociatii regionale si nationale, avand peste 35.000 de membri, pacienti si apartinatori, si reprezinta interesele tuturor pacientilor cu cancer din Romania. Mai multe detalii pe www.fabc.ro.

ABCH Giurgiu a primit distinctia "Voluntarul anului " prin activitatea sustinuta de un voluntar activ.